امروز: سه شنبه, ۳۰ تیر ۱۴۰۵ برابر با ۰۷ صفر ۱۴۴۸ قمری و ۲۱ ژوئیه ۲۰۲۶ میلادی
کد خبر: 560038
۰
۰
نسخه چاپی
سید محی الدین حسینی ارسنجانی--پژوهشگر ادبی

شاپور پساوند و آفرینش چند اثر ادبی

شاپور پساوند و آفرینش چند اثر ادبی

روانشاد استاد شاپور پساوند که از شعرای خوب شیراز و از فرهنگوران نیک نهاد شهر راز بود بناگاه از میان ما پر کشید و آسمانی شد. شاعری به معنای واقعی شاعر و عاشقی سالک که در طول عمر پربار خویش نیکی به خلق و راستی در گفتار و درستی در کردار و صلابت در گفتار را پشه راه و کار و زندگی اش کرد و در اوج تواضع و فروتنی بود.وقتی نسخه تایپی یکی از مجموعه های شعری وی با عنوان «این آب از بالا گل‌آلود است»که شامل شعرهای آزاد و تعدادی از غزل‌های میهنی‌اش بود را پیش از چاپ از او گرفته و تورقی کردم متوجه عمق کلام و پختگی شعر و تسلط عجیب وی بر شعر و ادبیات گردیدم.او شاعری بزرگ و ادیبی نکته سنج بود افسوس که زود آسمانی شد و جمع عشاق بیدل شیراز را پریشان کرد و رفت. با تسلیت ایام حزن و اندوه رجعت آن معلم فقید و هنرمند سعید به جامعه فرهنگی و هنری و ادبی شیراز و  خانواده گرانسنگ وی در این مجال به ذکر عناوین برخی آثار منتشر شده و بر جای مانده از آن شاعر نیکو خصال و نیک نهاد شیرازی میپردازم.

صدای سوختن

یکی از مجموعه های شعری منتشر شده‌ از شادروان شاپور پساوند کتاب «صدای سوختن» است که سال ۱۳۸۹ به چاپ رسید.پساوند کتابی شامل مجموعه‌ مقاله‌هایی درباره شعر معاصر است که در محتوای این کتاب سال‌های گذشته در قالب مقالات مختلفی در صفحه‌ای به همین نام و با مدیریت خودش در روزنامه‌ «عصر مردم» به مدیر مسئولی استاد محمد عسلی و سردبیری استاد اسماعیل عسلی طی شمارگان زیادی به چاپ رسیده‌اند، مجموعه‌ای از مقالات شاعران و منتقدان ادبی با محوریت شعر و ارتباط آن با هنرهای دیگر مانند موسیقی، نقاشی، اسطوره، تصنیف و موسیقی فولکلور و... است.

خیام؛ هفت قرن در محاق اندیشه های سنتی

کتاب «خیام؛ هفت قرن در محاق اندیشه‌های سنتی» نیز از این خیام پژوه معاصر یعنی استاد شاپور پساوند شیرازی است. او این کتاب را محصول سال‌ ها تحقیق و مطالعه بر روی آثار خیام و کتاب‌هایی که درباره این شاعر و حکیم نامی‌ نوشته شده است می‌دانست.پساوند با ارائه نگاهی نو به مخاطب از دریچه ای جدید و زاویه ای متفاوت با دیگران خیام را به مردم معرفی کرده است.

هر کس حکایتی

زنده یاداستاد شاپور  پساوند که این اواخر به کار بازنویسی، تغییر و اصلاح کتابش با عنوان «هر کس حکایتی»  مشغول بود میگفت: برای چاپ دوم این کتاب که به معرفی شاعران معاصر فارس مربوط می‌شود اصلاحاتی انجام داده‌ که از جمله آنها اضافه کردن شعر برخی از شاعرانی است که در آن زمان هنوز معروف نبوده‌ اند یا به هر دلیلی نامی از آنها برده نشده است.او در نسخه اصلاح‌ شده کتاب" هر کس حکایتی" سعی کرده‌ یک بیوگرافی کوتاه و بخشی از نقدهای مطبوعات بر شعرهای شاعران خطه فارس را به همراه عکسهایی از شاعران بیاورد.

ای عشق!

.به زعم و به دیدگاه اینجانب دفتر اشعار ای عشق شاپور پساوند که اولین اثر مکتوب وی است از جهت جذب مخاطب و غنای شعری بسیار مهم و زیبا است.هم از لحاظ فرم و قالب و هم از جهت محتوا و جنبه های شعری و ادبی دفتر ای عشق شاپور پساوند را باید نوعی شاهکار ادبی وی عنوان نهاد. پساوند در زمره شاعران پرکار و مولفان آثار ادبی شیراز بود که بی سر و صدا و به دور از هیاهو کار خود را میکرد و سعی داشت کمتر در انظار عمومی باشد و هیچگاه به برگزاری آیین تقدیر و نکوداشت از خود تن در نداد.

شعر معاصر ایران

افزون بر این، آثار ارزشمند دیگری از او در دست  است که شامل «شعر معاصر»،مجموعه‌ مقالاتی پیرامون چند و چون شعر معاصر، دفتر شعر «نامم بر لبان تو» آثار پژوهشی او، به‌ویژه در زمینه خیام‌ پژوهی، نشان‌دهنده عمق نگاه و جسارت فکری او در خصوص سعر و ادبیات کهن است.او هرگز در مسیر تقلید محض گام برنداشت.کتاب مجموعه‌ مقالات وی متن هايی از شاعران و منتقدان مختلف با محوريت شعر و ارتباط آن با هنر هاي ديگر مانند موسيقي، نقاشي، اسطوره، تصنيف و موسيقي فولكلور و... است كه پساوند آن‌ ها را در كتابي با نام «شعر معاصر ايران» گردآوري و منتشر كرده است. اين مجموعه مقاله‌ها دربرگيرنده‌ مباحث مختلفي در حوزه‌ شعر معاصر، جريان‌ها و نحله‌هاي مختلف شعري است و ابتدا قرار بود در يك جلد كتاب عرضه شود؛اما از آن‌جا كه حجم مقالات ارائه‌ شده زياد بود و كيفيت آنها نيز يك‌دست نبود،وی دست به انتخاب متنها زد و همين موضوع باعث شد تعدادي از شاعران و صاحبان اين مقاله‌ها از او بخواهند تا نظراتشان درباره‌ اين كتاب اعمال شود و متن‌هاي آنان نيز در كتاب منتشر شود؛اما چون نميخواست حجم كتاب از يك جلد بيش‌ تر شود، نظرات آنها مبني بر تغيير در متنها و افزايش تعداد جلدهاي اين كتاب را نپذيرفت و اين مقالات را در سه بخش قوي، خوب و كارهاي نسبتا خوب گروه‌ بندي كرد و در يك جلد به چاپ رساند.تعداد اين مقالات قریب به ۵۰ مقاله از ۳۹ شاعر و منتقد ادبی معاصر بویژه از شیرازیها و استان فارسیها است.

سایر دفاتر شعری استاد پساوند

مجموعه دفاتر شعری «ای عشق»، «گلوی زخمی شعر »، و «ما هم زلالش خواستیم» از دیگر آثار مکتوب استاد فقید شاپور پساوند است که طی سالیان اخیر چاپ و منتشر شده است.اما تصحيح مجموعه‌ شعر هاي كلاسيك و آزاد خود بنام «ما هم زلالش خواستيم» از دیگر آثار وی است.زنده یاد استاد شاپور پساوند در ۱۵ بهمن سال ۱۳۳۰ در شيراز به دنيا آمد و پس از عمری تحقیق و تالیف و زندگی شاعرانه و خدمت در آموزش و پرورش در ۷۵ سالگی در ۱۲ تیرماه سال ۱۴۰۵ جان به جهان آفرین تسلیم کرد و پس از تشییعی باشکوه پیکر پاک وی در باغ مزار هنرمندان و مشاهیر هنرمندان شیراز به خاک سپرده شد. روانش آرام باد.

دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید